Dete nikada više nije tako otvoreno kao u prvih sedam godina života i svet upija svim čulima sa punim poverenjem. Ono stalno balansira između urođene želje da istražuje i upoznaje svet i one iskre poverenja koju donosi sa sobom – svet je dobar i siguran.
To nam daje prostor da i kroz hranu detetu približimo svet dajući mu mogućnost da istražuje kroz ukuse, mirise, boje i oblike namirnica, a ujedno stičemo njegovo poverenje kroz ritam u jelovniku koji poznaje i voli. Uz poznati jelovnik dete dobija poruku da je ovaj svet uistinu dobro i sigurno mesto.
Namirnice koje dominiraju našim jelovnikom su:
- integralne žitarice (pirinač, ječam, proso, raž, ovas, kukuruz i pšenica) i proizvodi od njih,
- sveže sezonsko domaće povrće,
- sveže sezonsko domaće voće,
- orašasti plodovi,
- punomasno domaće mleko
- biljno mleko (pirinčano, ovseno ili bademovo),
- koziji sir,
- maslinovo i kokosovo ulje,
- maslac i gi,
- domaća jaja,
- začinsko bilje,
- domaći čajevi
Obroke pripremamo pred decom i uz njihovu pomoć. Na taj način oni imaju priliku da dožive celokupan proces koji stoji iza jednog obroka.
Takvim pristupom, u kome dete učestvuje u procesu pripreme, podstičemo razvoj samostalnosti, strpljenja, poštovanja, zahvalnosti, poverenja, samopoštovanja, samopuzdanja, higijenske navike u toku spremanja kao i u toku obedovanja.
U toku rada sa hranom veliki značaj i pažnja se pridaje zahvalnom odnosu koji prati svaki postupak, od nege, odabira, održavanja, preko pripreme, konzumiranja, do servisiranja namirnica. Svesni da nas dete u svakom trenutku i na svim nivoima oponaša hrani i pokretima koje koristimo, veštinama kojima i dete može da ovlada, pristupamo sa promišljenošću, a rad je protkan zadovoljstvom, sigurnošću u umeće pravljenja obroka i zahvalnosti prema prirodi.
Svaki obrok započinjemo sledećom gestovnom igrom – zahvalnicom:
“ Iz zemlje se biljke viju,
na Suncu nam one zriju,
drago Sunce, zemljo draga,
hvala vam za vaša blaga.
Ruka, ruci…..
Prijatno! “
Čitav boravak deteta u ,,Svicu“ protkan je prijatnim doživljajem hrane. Od trenutka kada kroče u naše prostorije prelije ih poznati miris doručka, bilo da je to vanila koja dominira kašom ili miris tek ispečene proje. Prijatan miris se nastavlja i u toku slobodne igre i doprinosi domaćoj atmosferi topline i ušuškanosti, prisutan je u toku pripreme salate, dok se ručak peče ili krčka u loncu. Dok ogladneli peru ruke, po povrataku u vrtić nakon boravka napolju, ispunjeni su radošću i iščekivanjem jer znaju da ih čeka dobro poznati ukusan ručak.
Prisustvom prijatnih mirisa dok se hrana kuva ili peče podstičemo i razvoj pravilnog lučenja sokova za varenje.
Dan u kuhinji ispunjen je zahvalnošću prema vrednom čoveku, životinji, biljci, zemlji , Suncu i čitavoj prirodi koji su nam darovali obilje kojim hranimo naša tela i dušu.