Deca nam nemaju vremena

Sta napravismo od ovog divnog sveta?! To sto smo sebi nametnuli obaveze koje ničemu ne služe osim gubljenju vremena, niko nam je kriv, ali zasto smo deci upropastili detinjstvo?
Deci je pre svega potrebna igra, i to ona slobodna, nestruktuirana, bez naseg mesanja. Deca kroz igru preradjuju stvarnost. Sigurno ste primetili da se oni igraju onoga sto se u okolini desava, imitiraju nas i dogadjaje koji im se desavaju. Imitiranje nije bukvalno, posto svako od nas posmatra svet kroz svoje filtere. Na setnji kroz park neko vidi ljuljaske, neko drugu decu a nekoga fasciniraju kučići i golubovi. I svako će da imitira to sto mu je bilo zanimljivo.
Kroz igru deca otkrivaju svoje telo i svoje mogućnosti, prevrću se, penju po drveću ili stolovima, vrte se dok im se ne zavrti u glavi, redjaju kule od drvenih kocki a to su sve najbolje moguće pripreme za život. Sa drugovima vežbaju uzimanje- davanje, uče se strpljenju kada ne mogu odmah da dobiju igračku, uče kako da se uključe u nečiju igru ili da nekoga uvuku u svoju fantaziju. To su sve životno važne vestine.
I umesto svega toga mi se trudimo da decu stalno zabavljamo, animiramo! Zatrpavamo ih novim i novim igračkama, senzacijama, iz svih mogućih uredjaja napadaju ih zvuci , i kao vrhunac , slike iz kompjutera i televizora koje oni ne mogu da stignu da prerade i stave u odgovarajuću fioku.
Deca koja ne nauče da se sama iz svoje fantazije igraju najčesće u kasnijem životu budu dobri potrosači i nista vise. I to oni nekritički potrosači koji prihvataju sve sto im se kroz reklame nudi, od robe do političkih ideja. Tu nema ni S od slobode. Dusu dali za manipulaciju.
Moramo pokusati da deci vratimo detinjstvo, da im vratimo dragoceno vreme za unutrasnji život, za mastanje, igru, vreme za preradu informacija koje dobijaju iz sveta, i, sto da ne, dosadu! Svi se uspaniče kad dete kaže „Meni je dosadno“. A u stvari tek iz te dosade se otvaraju kreativne snage iz njih samih, i tek tada oni uče da sami sebi stvaraju „zabavu“ i da preuzimaju odgovornost za sopstvenu život.