Ishrana

U našem boravku se služe isključivo organske namirnice proverenih dobavljača koji savesno rade svoj posao, a na jelovniku su beskvasni hleb od čistog raženog, ječmenog i ovsenog brašna, kuvano celo zrno raznih žitarica, organsko voće i povrće, čorbe i supe, domaći i sveži mlečni proizvodi, namazi od semeki, pite, kaše… Ovde se ne služe nikakve industrijske namirnice niti prerađevine. Svakodnevno dobijamo sveže namirnice i svakodnevno pripremamo obroke. Kod nas nema viršli, pašteta i ostalih mesnih prerađevina, nema pšeničnog belog brašna, rafinisanog ulja i šećera, indistrijskih slatkiša… Sve pripremamo i mesimo sami, u našoj kuhinji.
Služimo tri obroka dnevno: doručak, užinu i ručak, a jelovnik je pažljivo sastavljan i balansiran.

Ishrana je vegetarijanska, a za to postoje dva razloga. Prvo, obroci su raspoređeni na dva sata, a za varenje mesa je potrebno mnogo više vremena. Drugi razlog je što u našoj zemlji nije moguće pronaći provereno organsko meso i ribu.
Deca imaju priliku da ljušte i seckaju namirnice, da mešaju, da postavljaju sto, kuvaju čaj, mese hleb, prave pite, peku palačinke. Na taj način oni vide procese pripreme obroka pre nego što se on nađe na stolu, i time se uče strpljenju, higijeni, redu i kućnim poslovima.
Pružamo mogućnost prilagođavanja programa i ishrane svakom detetu pojedinačno (ukoliko nekome smeta gluten ili neka druga namirnica, ukoliko postoje alergije, ukoliko je dete manje pa zahteva hranjenje i sl.).