Godišnji ritam

Svakog poslednjeg petka u mesecu organizujemo aktivnosti za roditelje. Tu spadaju predavanja, druženja i radionice.

“Škola roditeljstva” je nešto što od srca preporučujemo svim roditeljima, bez obzira na to da li su članovi Valdorf društva ili nisu.
Veliki broj značajnih i primeljivih informacija, saveta i predloga će svakom roditelju ili predavaču biti velika pomoć u daljem radu.

Teme koje ćemo obraditi u programu za 2015/2016. godinu :
1. Uvod u valdorfsku pedagogiju
2. Osnove razvoja deteta od rođenja do polaska u školu
3. Disciplina i kažnjavanje
4. Značaj pričanja priča

Predavači: Miša i Olja Petrović.

Druženje roditelja sa vaspitačima: Nakon višegodišnjeg iskustva u radu sa decom i roditeljima, osetili smo potrebu za ovakvim okupljanjem. Ovo je prilika da roditelji dobiju odgovore na sva pitanja vezana za svoje dete, za naš program, za napredak deteta, da dobije savete, stručno mišljenje vaspitača i sl.

Radionice: Sve je manje mesta na kojima roditelji i deca mogu zajedno učestvovati u nekoj aktivnosti. Radionice su prilika da cela porodica učestvuje u projektu.

Radionice koje ćemo obraditi u programu za 2015/2016. godinu :

1. Radionica izrade igračaka – ukrasi za jelku od filca (decembar)
2. Radionica izrade igračaka – uskršnja jaja i zeke od vune (april)
3. Radionica izrade igračaka – letnja priča (jun)

Sajam: U godišnjem programu su i „Letnji sajam“ i „Jesenji sajam“, prilika da se upoznamo, družimo, zabavimo, da kupimo korisne stvari po simboličnim cenama ili da prodamo ono što nam je višak u kući. Naši saradnici i prijatelji se uvek pobrinu da nam druženje ulepšaju prigodnim posluženjem, organska farma „Neven“ se pobrine da nam predstavi i ponudi svoje proizvode i namirnice, „Dečiji atelje“ se pobrine da zabavi decu nekom od mnogobrojnih zanimljivih radionica (modelovanje gline, pravljenje domaćeg plastelina, vajanje i sl.). Ovde možete pogledati kako je sajam izgledao u junu 2015. godine.

Ispraćaj patuljaka u zimski san: Valdorfska pedagogija puno pažnje pridaje značaju porodice, zato su roditelji često pozvani da učestvuju sa nama u proslavi praznika ili slavljenju smeni godišnjih doba. Pred zimu se roditelji sa svojom decom okupljaju u našem prostoru, svi zajedno ispraćamo patuljke u zimski san uz svetlost lampiona koje zajedno pravimo. Roditelji sa svojom decom prave lampione i ukrašavaju ih po svojoj želji. Očevi rezbarenjem ukrašavaju bundevu koju smo prethodno ubrali iz naše bašte, bundevu koju su deca posadila, zalivala i negovala mesecima. Potom, svi zajedno odlazimo u drugu prostoriju, slušamo svečanu priču, a deca učestvuju u svečanim radnjama. Opojni mirisi pite od bundeve, cimeta i karanfilića se šire prostorijom, to su mirisi jeseni, mirisi koji će se deci urezati u sećanju. Nakon završene priče sedamo za sto, uživamo u piti, pijemo kompot od jabuka i suvog voća, a zatim svako uzme svoj lampion i svi zajedno krenemo u šumu da bismo drage i vesele patuljke ispratili u zimski san. Osvetlimo im put, pozdravimo se sa njima i poželimo im miran i lep san do proleća. Nakon toga deca kući nose svoje lampione za uspomenu. Ovde možete pogledati kako je ova svečanost izgledala 2014. godine.