Boravak u prirodi

 

boravakuprirodiSvesni smo da je boravak deteta na svežem vazduhu veoma važan za pravilan razvoj deteta i zato svakodnevno, nakon užine, šetamo sa decom košutnjačkom šumom.
U zavisnosti od vremenskih uslova, nekada u prirodi provodimo više vremena i u tim slučajevima užinu imamo napolju- pravimo piknik.

Naše aktivnosti su mnogobrojne: Sadimo baštu i dete učestvuje u obradi zemlje i pripremi za sadnju, učestvuje u samoj sadnji, potom u svakodnevnom zalivanju i praćenju kako plod njegovog truda raste. Na kraju, dete uz osmeh bere ili iskopava plod i uživa u onome što je svojim radom postigao. Ovako se dete uči odgovornosti, strpljenju i shvata na koji način hrana dolazi do trpezarijskog stola.

centarzapodrskusvitac
Istražujemo prirodu, osvajamo delove šume, pravimo kolibe od starih grana, pravimo šatore koje danima ukrašavamo opalim lišćem, gradimo kućice za ptice, hranimo razne stanovnike naše šume, posmatramo veverice i ptice…
Igramo se blatom bez razmišljanja o prljavim dlanovima i eventualno isprljanoj garderobi. Svoje primerke kolača i figurica deca mogu poneti kući za dalju igru ili upomenu.
Beremo bobice i trešnje, pravimo venčiće od cveća, gnezda za ptičice, zalivamo travu i cveće, pravimo piknik, gradimo mostiće za patuljke, kućice za dobre vile, prolaze za pužiće, penjemo se po drveću i po brdima…

11889633_888981454522998_7827762523093077356_nDa bi se pravilno razvijalo dete mora da oseti kišu, vetar, sneg – sve vremenske uslove. Na nama, roditeljima, vaspitačima i ostalima koji čuvaju dete,  je da ga adekvatno pripremimo i obučemo. Zato naši drugari imaju nepromočive gumene čizmice, kabanicu, skafander, staru garderobu za prljanje i slično kao obaveznu “opremu” prilikom upisa u boravak.