Roditelji o nama

“Zainteresovali smo se za Svitac jer živimo u blizini i svakodnevno smo s prozora mogli čuti razdraganu decu kako se igraju u šumi, trčkaraju i pevaju pesmice. Kada je Jana dovoljno porasla (22 meseca) posetili smo ih i na licu mesta se uverili da je takva vrsta vrtića idealno okruženje za naše dete. Pre svega smo bili oduševljeni samim prostorom u kojem deca borave – mir, tišina, neutralni tonovi prostorija, prirodni materijali namestaja i igracaka što sve zajedno odaje utisak topline porodičnog doma. Na početku smo je upisali na tročasovno druženje, radi igre i socijalizacije, i vrlo brzo se uverili u sve blagodeti ovakve ustanove. Jana, koja do tada nije govorila, počela je u kući da peva pesmice koje je slušala tokom dana, oponašala je vaspitačice u igrama i melodijama. Svakodnevno se primećivalo koliko joj sloboda i kreativnost, koje se u Svicu neguju, prijaju i sa njene nepune 3 godine upisali smo je u celodnevni program.

Na prvom mestu nam je bilo važno što će naše dete imati zdravu ishranu – bez viršli, margarina i svih ostalih industrijskih prerađevina. Jede se prava, celovita, organski ili domaće gajena hrana, proverenog porekla i kvaliteta. Zatim, grupa dece nije prevelika što omogućava prisniji odnos između dece i vaspitača kao i osluškivanje individualnih potreba dece. Ovde se deci ne naređuje, ovde se deca ne teraju na spavanje, ovde se svako malo ne govori NE.Deca imaju slobodu da istražuju, kreativno se izražavaju, uče i upoznaju okruženje oko sebe. Istovremeno se neguje i podstiče disciplina među decom, uče se odgovornosti i prirodnom dnevnom redu – kada se jede, kada se posprema za sobom, kako se održava higijena, kako se čuvaju igračke. U Svicu smo prepoznali idealnu kombinaciju za srećan razvoj deteta u koju verujemo – a to je pravilan odnos između ljubavi i nežnosti sa jedne i discipline sa druge strane.

Mnoštvo umetničkih radionica, svakodnevni boravak u prirodi i aktivna saradnja sa roditeljima su dodatne prednosti ovog mesta. Roditelji su uključeni u mesečne i godišnje aktivnosti zajedno sa decom ali i posebno na predavanjima o pedagogiji i roditeljstvu. Da nema Svica, zaista bismo imali veliki problem da odaberemo drugu ustanovu u kojoj bi naše dete bilo ovako srećno i zadovoljno, a mi spokojni.”

Mama Marija i tata Marko
(Jana, 3 godine)

*               *               *

 

“Sirom zatvori oci i pokusaj da zamislis mesto iz bajke. Mesto na kom dobre vile svoje srce i dusu poklanjaju deci. To je jedan skriveni kutak, kutak ispunjen pesmom,magicnim pricama, toplim zagrljajem… Tu igracke disu sa decom, priroda im poklanja svoje tajne. Svako je jelo protkano ljubavlju i trudom, mirisno i zdravo. Zamisli mesto na kom su deca deca, zadovoljna, srecna, ispunjena i voljena. To carobno mesto je razlog zbog kog mirno zaspim jer znam da su moji andjeli, kada nisu sa mnom, negde gde snovi postaju stvarnost, a patuljci uvek spremaju neka nova iznenadjenja.”

Tijana Ormanovic (Lazar, 6 godina i Tara, 4 godine)

 

*               *               *

 

“Deca su puno napolju na svezem vazduhu,igraju se igrackama od prirodnih materijala,imaju zdravu ishranu.takodje male su grupe,tako se vaspitacice mogu posvetiti svakom detetu maksimalno,dete postaje samostalno,brizljivo,i jako pozitivno deluje na njih to sto se vaspitacice obracaju pevajuci deci.deca pomazu u kuhinji,prave hlebove sami i kada je vreme za bastu i tu su aktivni. Ukratko sve sto je deci potrebno u tom uzrastu,oni dobijaju u valdorf-u…”

Danijela (Elena, 5 godina)

*               *               *

 

Svaki roditelj zeli najbolje za svoje dete, ali nismo svi u mogucnosti, pre svega materijalnoj da detetu najbolje i pruzimo. Za razliku od astronomski skupih vrtica, privatnih skola, ucitelja i obrazovanja na visokom nivou, Valdorf vrtic je mesto gde cete za istu cenu kao i u obicnim vrticima, dobiti najbolje sto vrtic moze da pruzi vasem detetu. Pre svega tu su divni vaspitaci obuceni na najvisem nivou kako da sa vasim detetom komuniciraju, pristupajuci mu iskljucivo kao individui i posvecujuci mu se maksimalno u svakom trenutku u zavisnosti od njegovih potreba.

Moja devojčica je imala samo 26 meseci kad je krenula u ovaj vrtić i, iako nam je na izgled bilo savršeno mesto za dete (igračke od prirodnih materijala, čisto, svakodnevni izlasci u šumu), ipak smo bili skeptični u vezi njene adaptacije i učitelja koji su po nama bili glavni razlog zašto Asja i dalje već pola godine pohadja Valdorf i tako će i ostati do daljnjeg.

Ono sto nas je fasciniralo je, da se sva hrana pravi na licu mesta tog istog dana zajedno sa decom koja pomažu oko pripremanja, i što nema preradjene, gotove, kupovne hrane, naprotiv! Hrana je organska, hleb je bezkvasan, beli šećer se ne koristi, svaki dan je voće na meniju za užinu, a ručak zajedno krčkaju deca sa vaspitačima..

Moje dete nije podnosilo autoritete ali učitelji su bili toliko strpljivi i polako radili sa njom, da je ona danas dete koje obožava svoje učiteljice, sluša ih, oponaša i sa osmehom na licu ide u vrtić, čekajuci nestrpljivo svaki novi dan koji donosi ovaj raj u srcu Košutnjačke sume. Pošto sam diplomirani muzičar, primetila sam da učiteljica koja im peva pesmice ima besprekoran sluh i predivan glas što je mnogo vazno za dečije uho koje se tek formira, pamti tonove tako da i samo razvija sluh u pravom smeru…

Takodje smo presrećni zbog tako čestih i predivnih organizacija u kojima učestvuju i roditelji sa decom (priredbe, lutkarske predstave, pravljenje ukrasa, ispraćanje jeseni, zime, leta…) tako da se dete kroz igru poveže sa roditeljima i atmosferom iz vrtića kao jednom celinom koja i jeste u ovako divnoj ustanovi…

Iako zivimo na Novom Beogradu gde imamo na pregršt naizgled dobrih vrtića, nije nam teško da dete svako jutro vozimo do Košutnjaka jer smo sigurni da ni sličan drugi vrtić ne postoji kod nas. Samo reci hvale za ovo mesto od nas, iako smo vrlo izbirljivi kada je naše dete u pitanju, ovo mesto zadovoljava i najvece perfekcioniste!

Jasna i Igor Mišković (Asja 2.8 godina)