U organizaciji Udruženja „Valdorf društvo – Srbija“ je u subotu, 1. aprila 2017. godine u Beogradu, održan celodnevni seminar Klaudije Simčić, na temu: “Kako uče male deca – uzor i oponašanje” DSC_0493

Klaudija Simčić je valdorfski pedagog iz Švajcarske i osnivač prvog Valdorf vrtića u Sloveniji 1989. godine.

Prvih 7 godina je ključan period za razvoj deteta. Preko čula dete upija sve utiske iz svoje okoline i ti utisci postaju osnova zdravlja u budućnosti deteta. DSC_0502

Mala deca uče oponašanjem, a za to je potreban uzor.
Šta to znači za nas?
Šta mi možemo da učinimo da bismo bili uzor vredan oponašanja? Kakvo okruženje bi trebalo da obezbedimo da bi dete sa poverenjem moglo da se prepusti potrebi za oponašanjem?
DSC_0519.Polaznici seminara su dobili odgovore na ova, al ii na mnoga druga pitanja.
Drugi deo seminara je bio praktičnog karaktera i tu su učesnici imali priliku da izraze svoju kreativnost tako što su svi prisutni napravili venčić od vune i poneli ih kući za uspomenu.

Nakon seminara je održan sastanak za sve zainteresovane za Valdrof školovanje.

Zahvaljujemo se svima koji su nam svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, zahvaljujemo se svima koji su pomogli oko organizacije ovog seminara i zahvaljujemo se Klaudiji Simčić na gostovanju.

Celodnevna radionica pustovanja vune – Korpa sa uskršnjim jajima

Radionica : Pustovanja vune
Tema: Korpa sa uskršnjim jajima
Tehnika: Suvo filcanje iglom

Pozivamo vas na sledeću celodnevnu radionicu pustovanja vune. Na kojoj ćemo se više pozabaviti radom iglom za suvo filcanje. Ova tehnika nam omogućava preciznost i izradu detalja. I ovog puta ćemo uživati u mokrom pustovanju tako da i oni koji prvi put dolaze moći će da savladaju ovu tehniku. U duhu predstojećih praznika, izradićemo jaja od vune i prepusti se mašti u njihovom ukrašavanju.
Okušaćemo se u još jednom starom zanatu : da bi naša uskršnja jaja imala pravo mesto, izradićemo im korpicu.
Po završetku radionice, kući ćete poći sa korpicom sa nekoliko orginalnih uskršnjih jaja od vune.
Program:
10-11 uvodno predavanje
11-12 izrada jaja tehnikom suvog pusta
12-12:15 pauza
12:15 -14 šaranje jaja uz pomoć igle za filc
14-15 ručak
15-16 tehnika mokrog pusta
16-16:15 pauza
16:15- 18 izrada korpice


Cena radiionice 2000 din. Članovi društva ostvaruju 50{4adc680d9d85376b06e03fa98d118e2097163c2ae6fb118cbaf5b602548f55f3} popusta.
Obavezna prijava na email : waldorfvrtic.beograd@gmail. com

Dobro nam došli!

Celodnevni seminar “Kako uče male deca – uzor i oponašanje”

DSC_0555Nakon veoma uspešnog seminara u februaru ove godine, na temu: “Značaj dečije igre”, Klaudija Simčić ponovo dolazi u Beograd gde će održati još jedan seminar!

Seminar će se održati 1-og aprila 2017. godine, sa početkom u 10 časova.

Prvih 7 godina je ključan period za razvoj deteta. Preko čula dete upija sve utiske iz svoje okoline i ti utisci postaju osnova zdravlja u budućnosti deteta.

Mala deca uče oponašanjem, a za to je potreban uzor.
Šta to znači za nas?
Šta mi možemo da učinimo da bismo bili uzor vredan oponašanja? Kakvo okruženje bi trebalo da obezbedimo da bi dete sa poverenjem moglo da se prepusti potrebi za oponašanjem?
Odgovore na ova, ali i mnoga druga, pitanja ćemo obraditi na našem seminaru u okviru kog smo pripremili i radionicu izrade venčića od vune.

Jednodnevni seminar za vaspitače, roditelje i sve ostale koji žive i rade sa decom uzrasta do 7 godina.

Raspored:

10.00 -11.30 – zajedničko pevanje;
I deo predavanja o oponašanju
11.45- 13.00 – II deo predavanja; pitanja i odgovori;
pevanje
13.00- 14.00 pauza
14.00- 16.00 – praktični rad (izrada venčića od vune)
16.15- 17.00 – III deo predavanja

Sa seminara ćete poneti nova znanja o valdorfskoj pedagogiji, sertifikat o učestvovanju i valdorfski venčić od vune koji ćete sami izraditi (nije neophodno posebno umeće ili iskustvo).

Na seminar je potrebno poneti: igle za šivenje, konac, makaze i ručak.

Predavač: Claudia Simčič-Thalmann, Švajcarska

Claudia Simčić-Thalmann je Valdorf vaspitačica. Redovno održava kurseve, seminare i predavanja.
Majka dvoje odrasle dece.
Sa svojim mužem je osnovala prvi Valdorf vrtić u Sloveniji i vodila prvi seminar za Valdorf vaspitače u Ljubljani.
Živi u Dornahu- Švajcarska, a često gostuje u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Seminar će se održati na Banovom Brdu, opština Čukarica, a tačna lokacija zavisi od broja prijavljenih polaznika i bićete na vreme obavešteni.

Cena: 3400 dinara.
Za članove Valdorf društva – Srbija cena je 2800 dinara.

Prijave, uplate (najkasnije do 15.3.2017.) i detaljnije informacije:

neven.meljak@gmail.com ili c.simcic@bluewin.ch

Ovde možete pogledati delić atmosfere sa prošlog seminara:
http://www.valdorfpedagogija.org.rs/novosti/

Dobrodošli!

Knjiga “S decom od jutra do sutra”, Miša Petrović – u prodaji

Miša Petrović - Omot knjigeKnjiga Miše PetrovićaS decom od jutra do sutra“ plod je dugogodišnjeg rada Petrovića sa decom. Po obrazovanju učitelj i Valdorf pedagog, radio je sa decom i kao vaspitač i kao učitelj, i pored svojih šestoro dece on i supruga su u svojoj kući brinuli o još preko tridesetoro dece iz Srbije, Švajcarske i Nemačke kao vaspitači i terapeuti. Poslednjih desetak godina Petrović drži seminare, predavanja, „Školu roditeljstva“, a Petrovići su i osnivači Valdorf vrtića „Svitac“ u kome supruga Olivera radi.

…Svi mi koji se mučimo sa odgajanjem, što svoje, što tudje dece, moramo da priznamo da su retke situacije iz reklama gde se tata i mama srećno drže za ruke a deca se oko njih veselo igraju. Mnogo češće su situacije gde lupamo glavu šta i kako da radimo sa ovom nemogućom decom. Ali ta želja da teške situacije rešimo na pravi način čini nas Ljudima, u najboljem smislu te reči! I svaki, pa i najmanji napor da saznamo nešto više o toj tajni koja se zove Dete, čini nas same boljima i ja ne znam šta zaslužuje veće pohvale…

… Za ove teške zadatke pred nama, na žalost,  Ljubav nije dovoljna. Ona se nekako podrazumeva, bez ljubavi ništa nema smisla, ali nije dovoljna. Potrebno je znanje i razumevanje, duboko poznavanje (ili u najmanju ruku stalna težnja ka što boljem i potpunijem poznavanju) čoveka…

Dr. Slavko Milekić, profesor kognitivnih nauka i psihologije na Univerzitetu umetnosti u Filadelfiji, SAD):

   “Miša Petrović uspeva da jednostavnim jezikom ispriča pedagogiju zasnovanu na učenjima Rudolfa Steiner-a, Howard Gardnera, Marije Montesori…   Medjutim, ta pedagogija nije “suva” vec obiluje praktičnim savetima skupljenim u preko trideset godina roditeljsko/pedagoško/vaspitačkog rada.   Jezik Petrovića je ljudski, topao i neposredan.  On govori o ljubavi, istini ali i o humoru i poštovanju.  Petrović uspeva da prodre do čitaoca upravo svojim ne-nametanjem.  On često kaže, evo ovo je radilo za mene, a vi kako hoćete.   Ili, “samo ljubav nije dovoljna”.

Knjigu toplo preporučujem svima koji su ikada bili u situaciji da nekoga “vaspitavaju”, odnosno da prenesu neko znanje, umenje ili vrednosne stavove sledećoj generaciji.  Naravno, to ne uključuje samo roditelje ili nastavnike već je opšte ljudski posao.   Ako ste se ikada zapitali “da li je ovo pravi način?” da pomognem nekome u procesu razvoja i učenja, knjiga “S DECOM OD JUTRA DO SUTRA” je za vas.   Ako vas je ikada neko dete upitalo nešto, to je knjiga za vas.  Ako već umete da volite, ova knjiga će vam ukazati na načine ljubavi koji oplemenjuju dušu…”

DSC_8877 1mala

 

 

 

Knjiga se može naručiti od autora na neven.meljak@gmail.com   -Cena knjige je 550 dinara + ptt-troškovi.

Radionica “Slikanje vunom”

Pozivamo vas na dugo očekivanu celodnevnu radionicu pustovanja/filcovanja vune za odrasle. 


Radionica će se održati 25.2.2017. godine u Valdorf Centru “Svitac” u ulici Miloja Zakića 21, u Beogradu.
 
Radionica će trajati od 10 do 17 časova.

Pravićemo slike od raznobojne nepredene vune tehnikom mokrog filcanja.

Govorićemo o istorijatu starog zanata i njegovom značaju tokom detinjstva.

Uživaćemo u terapeutskim, ritmičnim pokretima koji čine proces filcanja.

Uživaćemo u stvaranju i u spontanosti ove tehnike, a malo ćemo i da jačamo mišiće.

Kući ćete poći sa savladanom novom tehnikom, svojim remek delom i potvrdom o pohađanom seminaru. Nadamo se i sa idejama o novim projektima koje ćete praviti kod kuće!

Raspored:

10:00 – 11:00 – Predavanje
11:00 -11:15 – Pauza
11:15 – 12:15 – Radionica pustovanja vune
12:15 – 13:00 – Predavanje
13:00 – 14:00 – Ručak
14 :00 – 17:00 – Radionica slikanja vunom

Cena: 2000 din.
*Članovi “Valdorf društva – Srbija” imaju popust od 50{4adc680d9d85376b06e03fa98d118e2097163c2ae6fb118cbaf5b602548f55f3}

Broj učesnika: 15

https://www.facebook.com/events/246604782414802/

Prijava je obavezna na email waldorfvrtic.beograd@gmail.com

Seminar Klaudije Simčić – “Značaj dečije igre”

U organizaciji Udruženja „Valdorf društvo – Srbija“ je u subotu, 28. januara 2017. godine u Beogradu, održan jednodnevni seminar Klaudije Simčić, na temu: „Značaj dečije igre“.

Klaudija Simčić je valdorfski pedagog iz Švajcarske i osnivač prvog Valdorf vrtića u Sloveniji 1989. godine.

Preko 50 učesnika seminara su imali priliku da čuju predavanje o dečijoj igri i njenom značaju za pravilan razvoj deteta, ali i da se, kroz praktičnu radionicu, upoznaju sa načinom izrade igračaka od prirodnih materijala, a u skladu sa Valdorf načelima.DSC_0154

Igra zauzima posebno mesto u Valdorf pedagogoji i smatra se osnovnim vidom učenja u ranom detinjstvu deteta, budući da igra omogućava zaokružen i celovit razvoj deteta. Poseban akcenat se stavlja na slobodnu nestrukturiranu dečiju igru i igru zamišljanja i njihov uticaj na imaginaciju, divergentno mišljenje i rešavanje problema na više različitih načina.

DSC_0151Igra je deci neophodna jer je ona osnova za njihov razvoj i za razvoj ključnih sposobnosti i veština. Ipak, u današnje doba deca imaju sve manje vremena za igru.

U okviru seminara smo imali dva dela, jedan se odnosio na teorijski deo i tu su polaznici saznali šta je to slobodna igra, koliko je vremena deci potrebnno za igru, koje su faze razvoja i potrebe za igrom dece različitog uzrasta, kako bi trebalo da izgleda okolina deteta, zašto je red važan za decu, koliku važnost igra uloga vaspitača u dečijoj igri… Drugi deo seminara je bio praktičnog karaktera i tu su učesnici imali priliku da izraze svoju kreativnost i da se upoznaju sa načinom izrade  igračaka od prirodnih materijala, a u skladu sa Valdorf načelima. DSC_0184.

Svi prisutni polaznici su sa seminara poneli Valdorf igračku koju su sami napravili i Sertifikat o prisustvu seminaru.

Fotografije seminara možete pogledati ovde.DSC_0555

Zahvaljujemo se svima koji su nam svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, zahvaljujemo se svima koji su pomogli oko organizacije ovog seminara i zahvaljujemo se Klaudiji i Samu Simčić na predivnom seminaru.

Celodnevni seminar “Značaj dečije igre”

Značaj dečije igre

 

Jednodnevni seminar za vaspitače i ostale zainteresovane

  1. januar 2017. godine, od 9:00 do 17:00 časova

Miloja Zakića 21, Beograd

 

Igra je deci neophodna jer je ona osnova za njihov razvoj i za razvoj ključnih sposobnosti i veština. Ipak, u današnje doba deca imaju sve manje vremena za igru.

 

Šta je to slobodna igra?

Koliko je vremena potrebno deci za igru?

Koje su to odgovarajuće igračke?

Kako bi trebalo da izgleda detetova okolina?

Koja je uloga vaspitača u igri?

U kom uzrastu deca počinju da se igraju?

 

Odgovore na ova pitanja ćemo obraditi na našem seminaru u okviru kog smo pripremili i radionicu izrade igračaka.

Sa seminara ćete poneti nova znanja o valdorfskoj pedagogiji, sertifikat o učestvovanju i valdorfsku igračku koju ste sami izradili.

 

Dobrodošli su svi kojima je tema „igra“ u srcu.

 

RASPORED:

09.00-11.00 Značaj igre – predavanje
11.30-13.00 Izrada igračaka – radionica
Pauza
14.00-15.00 Izrada igračaka – radionica
15.30-17.00 Detetova okolina i igra – predavanje

 

Predavač: Claudia Simcic-Thalmann, Švajcarska, Valdorf – vaspitač

Claudia Simcic-Thalmann je Valdorf vaspitačica. Redovno održava kurseve, seminare i predavanja.

Majka dvoje odrasle dece.

Sa svojim mužem je osnovala prvi Valdorf vrtić u Sloveniji i vodila prvi seminar za Valdorf vaspitače u Ljubljani.

Živi u Dornahu- Švajcarska, a često gostuje u Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

 

Poneti : Kućnu obuću,

pribor za šivenje,

igle za štrikanje (br. 5, oko 30 cm dugačke),

užinu.

 

Cena: 20 evra (radni materijal je uključen u cenu)

Prijavljivanje i uplata: najkasnije do 10. januara 2017. godine

na:  neven.meljak@gmail.com   ili     c.simcic@bluewin.ch

 

 

Dan otvorenih vrata, oktobar 2016. godine

Prva Otvorena vrata Valdorf centra “Svitac” su iza nas. Veoma nas je obradovao broj osoba koje su se odazvale pozivu i koje su, izdvajanjem svog vremena, nama ulepšale ovaj događaj.

Želja nam je bila da se svi osećaju prijatno i ugodno i da, svim svojim čulima, osete šta je to Valdorf pedagogija i za šta se ona zalaže. Sa decom smo tog dana napravili kolače sa komadićima crne čokolade koje su naši dragi gosti sa uživanjem grickali uz šolju organskog čaja od nane.
Bilo nas je oko 40, a druženje je, sa nekima, trajalo skoro četiri sata.

dsc_0808 dsc_0801

Valdorf pedagoogija nije ništa novo, ona se, već skoro 100 godina, primenjuje u preko 1000 nezavisnih Valdorf škola, u više od 2000 vrtića i u preko 600 centara za posebno obrazovanje u više od 60 zemalja sveta. U Kini je, u poslednje 3 godine, osnovano preko 1500 Valdorf institucija.
U većini zemalja država finansira Valdorf škole i vrtiće, baš zbog višegodišnjih pozitivnih rezultata ove vrste pedagogije.

Udruženje „Valdorf društvo-Srbija“ već četiri godine uspešno sprovodi svoja predavanja, radionice i radi u, za sada, jedinom Valdorf dsc_0800
Centru za podršku porodice “Svitac” u čijem sklopu postoji i dnevni boravak dece. Više o programu našeg boravka možete pročitati ovde: http://valdorfpedagogija.org.rs/program/

Naš uspeh je što sve više ljudi saznaje za Valdorf pedagogiju, što se sve više ljudi raspituje, što je sve više vrtića i škola koje uvode Valdorf elemente u svoj program i što je sve više roditelja koji u Valdorf pedagogiji pronalaze ono najbolje za svoje dete.

Još jednom, zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali ovim Otvorenim vratima na prelepom druženju i jedva čekamo ponovni susret na nakoj od naših radionica ili na predavanjima koje organizujemo u okviru “Škole roditeljstva”.dsc_0799

dsc_0798 dsc_0826

Dan otvorenih vrata u Valdorf centru “Svitac”

Dragi naši,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na “Dan otvorenih vrata” našeg Centra za podršku porodici “Svitac” – jedini boravak za decu u Srbiji koji radi po principima Valdorf pedagogije.

Održaćemo predavanje i upoznati vas sa načelima Valdorf pedagogije. Imaćete priliku da vidite naš prostor i naše igračke, da upoznate osnivače jedinog boravka za decu koji primenjuje Valdorf pedagogiju u svom radu i da pitate sve što vas interesuje.

Pozivamo sve zainteresovane roditelje, vaspitače, pedagoge i sve ostale koji žele da saznaju nešto više o Valdorf pedagogiji, da nam se pridruže 25.10.2016. godine, sa početkom u 17:30 časova u našem Centru za podršku porodici na adresi: Miloja Zakića 21, Filmski grad, Čukarica, Beograd.

Ulaz je slobodan.

Zbog ograničenog broja mesta, najljubaznije vas molimo da nam najavite svoj dolazak na broj telefona:
060 184 11 22 ili privatnom porukom na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/valdorfSrbija/

Više o Valdorf pedagogiji, o nama i o našem radu možete pročitati na našem sajtu.