Lutkice – klice

Lutkice – klice

ff

U proleće iz zemlje počinju da izbijaju klice; izbijaju iz svojih zaštitnih ljuski i kreću u svet, u pustolovinu. Ove lutkice -klice mogu to isto. Roditelji ih mogu koristiti za pričanje priča ili se deca mogu igrati sa njima; one odražavaju prirodni ciklus rođenja u biljnom svetu oko nas, slaveći proleće.

Potreban materijal:

2 drvena jajeta – visine oko 5 cm i 8, 25 cm

Vuna – ne više od šake za svaku od tri boje: Ljubičasta (crvena), smeđa i zelena

Zeleni i roze konac za vez, za oči i usta

Igla za šivenje

Oštre makaze

Prirodni deterdžent za sudove ili domaći sapun

Uputstvo za izradu:

ff1 2Počnite sa velikim jajetom i sa ljubičastom/crvenom pređom. Krenite tako što ćete nepredenu vunu polako povlačiti po dužini, koristeći palčeve da biste odvojili vlakna. Ponavljate ovaj proces sa celom dužinom. Tako će rad sa vunom biti lakši i dobićete glatki, čak filcani finiš.

 

 

35Obmotajte ljubičastu vunu oko jajeta u, koliko je to moguće, jednakom sloju. Okrećite jaje dok obmotavate, kao kad namotavate klupko.

Uvijte tako da prekrijete čitavo jaje smeđim slojem vune. Smeđi sloj treba da bude deblji od unutrašnjeg sloja.

6 8Polako okrećite jaje u rukama da bi se vlakna bolje spojila. Odložite sa strane.

Koristeći 2/3 zelene vune, potpuno obmotajte manje jaje. Ostavite sa strane.

Napravite kuglicu od oko 4 cm u prečniku od vune boje kože. Sada ste spremni da filcate.

10 11Napunite posudu vrućom vodom. Nanesite malu količinu tečnog deterdženta za sudove po površini vunenog jajeta.

Držeći jaje među dlanovima potopite ga u vodu. Tako da se pokvasi vuna, a da se vlakna ne pomere.

Držite među dlanovima vunu, pritiskajte, nežno stiskajte vuneno jaje, bez zavrtanja. Tako radite oko pet minuta, dok se ne pojavi laki filc na površini. Kvasite koliko god je potrebno da biste dodali još vode. Pritiskanjem će se napraviti sapunica u vuni, jednako nanosite vodu i počnite da pravite filc bez kvarenja osetljive vune. To će vam dati savršeno gladak filc, bez ispupčenja, grudvica ili nabora.

Jednom kad se na filcu napravila „korica“, kotrljate vuneno jaje u rukama, pritiskajući više kako odmiče filcanje. Jako valjajte oko pet minuta. Vuneno jaje bi trebalo da bude čvrsto i dobro filcano. Ponovite isti proces sa druge dve vunene lopte, isfilcajte ljusku, telo i glavu.

15 14

Otvorite oštrim makazama mahunu klice na užem delu jaja. Prosecite kroz slojeve vune, preko vrha pravo oko 6, 5 cm. Onda isecite iz sredine, sečući svaku stranu u trećinu, da biste napravili špiceve klica. Isto tako isecite ravan otvor na najširem delu zelenog jajeta – oko 5 cm.

Nanesite malu količinu sapunice na isečene krajeve i trljate da završili filcanje. Potkrešite vlakna koja štrče makazama. Ostavite da se osuši i onda izvadite drveno jaje. Za telo, koristite sapunicu da završite filcanje krajeva, onda izvadite jaje dok je još uvek mokro i oblikujte tako što ćete rastezati preko vaša dva prva prsta. Ostavite da se osuši.

55 44Da biste napravili lutkici-klici šešir, položite sloj vunene pređe preko vaša dva prva prsta. Onda dodajte drugi sloj, vertikalno u odnosu prema prvom, preko vaših prstiju.

Obmotajte sloj vune oko pristiju da bi dva donja sloja držao na mestu. Savijte duže krajeve nagore prema jagodicama prstiju. Koristeći isti sistem filcanja koji smo koristili za jaja, nanesite malo tečnog deterdženta, zamočite prste u toplu vodu i pritiskajte dok se donekle ne ufilca. Sada trljate preko ruke dok filc ne postane sasvim jak i dok ne osetite da vlakna čvrsto prijanjaju jedno uz drugo. Izvadite prste i valjate i pritiskaje šešir dok ne bude prave veličine za glavu vaše male klice. Pustite sve da se osuši.

442 r3Izvezite lice koncem za vez. Radite sa zadnje strane glave tako da se ne vide čvorovi. Samo mali bod za svako oko i dva za usta, jedan iznad drugog, napraviće slatko malo lice.

Zašijte šešir za glavu, nakrivljujući ga malo tako da je potiljak pokriven. Koristite ravan ili isprekidani bod, vodeći računa da zahvatite nešto vune od glave.

 

r432

Zašijte glavu na telo lutkice-klice. Šivaćom iglom zahvatite malo vune od glave, onda malo od vrata, i tako sve okolo tela. Ušivajte koliko je god potrebno da bi glava čvrsto prijanjala za telo i da se prilikom igre ne bi odvojila.

 

 

 

Predstavite ove lutkice svojoj deci koristeći neku pesmicu da biste pozdravili proleće u svom domu i van njega.

4r32