Pletenje prstima

Pletenje prstima

Za ovo pletenje potrebni su vam samo prsti i predivo. Pun efekat postižete ukoliko kao predivo za pletenje koristite klasičnu višebojnu vunu. Umesto igle za pletenje pomažete se svojim kažiprstom.
Osnova ovde prikazanog pletenja je tzv. zastavni čvor (engl. Slip knot). Zastavni čvor vezuje se tako što se najpre pravi jedna omča, kraći (slobodni kraj) prebaci se preko ostatka prediva, ispod cele omče, provuče kroz otvor koji je tom prilikom nastao i malo se zategne. Ovaj čvor se koristi i u nekim od čak 95 izbrojanih mogućih načina vezivanja kravata. Zastavnim čvorom moguće je nastaviti dva prediva i slično. Ime je dobio iz razloga što se povlačenjem dužeg kraja (klizanjem) čvor može lako razvezati.

Izrada:

Jednostavno napravljen zastavni čvor prebacuje se preko kažiprsta leve ruke, ukoliko se spretnije služite desnom nego levom rukom. Čvor se spusti otprilike do prvog zgloba kažiprsta, ili nešto malo iznad njega. Čvor predstavlja prvi element našeg pletiva, prvu petlju. (slika 1)P4022601-2

Sledeću petlju pravimo tako što duži kraj pletiva prebacujemo preko kažiprsta, bliže
njegovom vrhu i puštamo ga slobodno da pada između vrhova ostalih prstiju leve ruke. (slika 2)P4022608

Palcem i kažiprstom druge (u našem slučaju desne) ruke prebacujemo prvu petlju preko druge, pri čemu druga petlja ostaje na kažiprstu, a prvu spuštamo prema kraćem delu, repu pletiva. Povlačimo rep tako da šav stegne petlju. (slika 3)
P4022610

Petlju koja je ostala na kažiprstu popravimo malo, opet u pravcu prvog zgloba kažiprsta leve ruke, a zatim ponovo napravimo petlju prediva oko kažiprsta, bliže njegovom vrhu. (slika 4) P4022617

Ovaj postupak nastavljamo do dužine prediva koju želimo da ispletemo.

P4022690-2-1024x689 P4022723-3-1024x1024